Конференција: „Храната и новите технологии“: технологијата може да даде одговор на многу проблеми врзани со храната и нејзиното производство

Конференција: „Храната и новите технологии“: технологијата може да даде одговор на многу проблеми врзани со храната и нејзиното производство

Се одржа конференција на тема „Храната и новите технологии“. На дискусијата во форма на тркалезна маса главен збор имаа експерти и професори од македонските факултети и институции. Целта на оваа конференција, која беше насочена кон стручна јавност беше да се...
Горан Мојановски од ЗМАИ докторираше на Економскиот Факултет при УКИМ, во трудот се фокусираше на пазарите на капитал во економии како македонската

Горан Мојановски од ЗМАИ докторираше на Економскиот Факултет при УКИМ, во трудот се фокусираше на пазарите на капитал во економии како македонската

Горан Мојановски, кој е долгогодишен член и поранешен претседател на ЗМАИ, ја понесе и титулата д-р на науки по Статистички методи за бизнис и економија. Тој пред комисијата составена од професорите: Владимир Филиповски, Весна Буцевска, Сашо Арсов, Драган Тевдовски и...
ЗМАИ дел од Билатерален форум на тинк-тенкови од Шпанија и Северна Македонија

ЗМАИ дел од Билатерален форум на тинк-тенкови од Шпанија и Северна Македонија

Здружението за истражувања и анализи ЗМАИ учествуваше на Билатералниот форум на тинк-тенк организации од Шпанија и Северна Македонија, организиран од Prespa Institute. Модератор на дискусијата беше еден од основачите на Здружението, проф. д-р Драган Тевдовски....
Граѓански Буџет: Да го направиме локалниот буџет разбирлив за секој граѓанин

Граѓански Буџет: Да го направиме локалниот буџет разбирлив за секој граѓанин

Експертскиот тим на ЗМАИ поддржан од страна на Шведскиот меѓународен центар за локална демократија (ICLD), создаде прирачник за локалните власти во земјите каде е активен ICLD. Автори на овој прирачник се: Драган Тевдовски, Виктор Митевски, Елена Трпковска и Јована А....
Интервју со Виктор Стојкоски од ЗМАИ: „Најдобар млад научник во општествени науки“ за 2021

Интервју со Виктор Стојкоски од ЗМАИ: „Најдобар млад научник во општествени науки“ за 2021

Статистиката свесно или несвесно ја користиме секој ден за да донесеме одлуки. Од наједноставните до најкомплексните. Токму таа е животен избор за Виктор Стојкоски, кој изминатите години ги посветува на истражувања кои имаат за цел да направат позитивни промени и да...