Здружението ЗМАИ со поддршка од НДИ и НЕД ќе го следи финансирањето на политичките партии во текот на изборните процеси

Тимот на ЗМАИ ќе работи на следење на финансирањето на политичките партии пред,за време и по завршувањето на изборните кампањи во текот на последните три изборни циклуси. Преку користење на јавно достапните бази на податоци и нивно вкрстување ЗМАИ ќе создаде корисна...

Став на Здружението ЗМАИ во однос на најновите статистики поврзани со намалувањето на бројот на училишта

Здружението ЗМАИ повеќе од 5 години работи на анализи во областа на образованието, почнувајќи од пописот на училиштата низ Македонија, па до соработката со УНИЦЕФ, Светската Банка и Министерството за образование во насока на креирање на нова формула за финансирање на...

ЗМАИ и УНИЦЕФ организираа работилница за просветните инспектори на тема подобрување на македонската училишната мрежа

Здружението за истражување и анализи ЗМАИ и УНИЦЕФ со поддршка од Светската Банка и Министерството за образование и наука организираа обуки за просветните инспектори. На оваа обука беа детално споделени можностите за подобрување на училишните мрежи во земјава. Тимот...

Работилница во рамки на проектот „Зголемување на транспарентноста во локалните самоуправи: имплементација и евалуација на граѓанските буџети во Уганда, Кенија и Зимбабве“

Денес се одржа онлајн работилница каде се презентираа следните чекори во проектот „Зголемување на транспарентноста во локалните самоуправи: имплементација и евалуација на граѓанските буџети во Уганда, Кенија и Зимбабве“, како и предлог за правење на граѓански буџет за...

Проекти

Публикации

Истражувачи

Јавни настани

Добро управување и јавни финансии

Образование

Инвестициско советување

СтартАп Академија

Медиумска и финансиска писменост

ПУБЛИКАЦИИ

Дознајте повеќе и прочитајте повеќе…

Индекс на отворени општини 2022

Индекс на отворени општини 2022

Извештај за отвореноста на општинските буџетски процеси за 2022 година во Република Северна Македонија

Извештај за отвореноста на општинските буџетски процеси за 2022 година во Република Северна Македонија

Компаративна правна анализа во делот на деловно/компаниско право

Компаративна правна анализа во делот на деловно/компаниско право

Засилена регионална економска соработка преку подобри даночни и царински политики

Засилена регионална економска соработка преку подобри даночни и царински политики

ЗА НАС

Здружението за истражување и анализи ЗМАИ е основано и работи од 2014 година. Нашата мисија е да служиме како централна платформа за поддршка на економскиот развој преку иновативни решенија, споделување на знаење и воспоставување на национални и меѓународни партнерства.
Нашата визија е да се позиционираме како глобален катализатор и поддржувач на економскиот раст преку создавање најсовремени решенија, алатки и платформи за размена на знаење.
Општа цел на ЗМАИ е да го подобри општеството преку создавање и промоција на ефективни јавни политики за добро управување во јавниот и деловниот сектор, подобрување на квалитетот на образованието, развој на истражувачки дух помеѓу младите и унапредување на нивото на економските и финансиските знаења.

ЗМАИ во медиуми

новости

Здружението ЗМАИ со поддршка од НДИ и НЕД ќе го следи финансирањето на политичките партии во текот на изборните процеси

Тимот на ЗМАИ ќе работи на следење на финансирањето на политичките партии пред,за време и по завршувањето на изборните кампањи во текот на последните три изборни циклуси. Преку користење на јавно достапните бази на податоци и нивно вкрстување ЗМАИ ќе создаде корисна...

Став на Здружението ЗМАИ во однос на најновите статистики поврзани со намалувањето на бројот на училишта

Здружението ЗМАИ повеќе од 5 години работи на анализи во областа на образованието, почнувајќи од пописот на училиштата низ Македонија, па до соработката со УНИЦЕФ, Светската Банка и Министерството за образование во насока на креирање на нова формула за финансирање на...

АДРЕСА

Ул. Андон Дуков, бр.3/6, 1000 Скопје

СЛЕДЕТЕ НЕ