ЗМАИ и УНИЦЕФ со поддршка од Светската Банка одржаа работилници за подобрување на училишната мрежа со 10 општини

ЗМАИ и УНИЦЕФ со поддршка од Светската Банка одржаа работилници за подобрување на училишната мрежа со 10 општини

Во рамки на проектот „ Подобрување на ефикасноста на трошоците во основното и средното образование во Северна Македонија финансиран од Светска банка и UNICEF “ експертите од Здружението за истражување и анализи ЗМАИ работеа рамо до рамо со општинските администрации...
Отворен новиот центар за Претприемништво и Креативност во Прилеп финансиран од Европската Унија

Отворен новиот центар за Претприемништво и Креативност во Прилеп финансиран од Европската Унија

Се отвори новиот Центар за Претприемништво и Креативност лоциран на Економскиот факултет во Прилеп. Центарот е формиран во рамки на проектот BeCircular – Подобрување на вработеноста преку претприемништво и циркуларна економија кој е финансиран од програмата за...
Граѓански Буџет: Да го направиме локалниот буџет разбирлив за секој граѓанин

Граѓански Буџет: Да го направиме локалниот буџет разбирлив за секој граѓанин

Експертскиот тим на ЗМАИ поддржан од страна на Шведскиот меѓународен центар за локална демократија (ICLD), создаде прирачник за локалните власти во земјите каде е активен ICLD. Автори на овој прирачник се: Драган Тевдовски, Виктор Митевски, Елена Трпковска и Јована А....
Анкета за навики при купување и консумирање на храна

Анкета за навики при купување и консумирање на храна

Во нашата култура храната е централна тема, таа е неопходност, но и задоволство. Храната за многу од нас има поголемо значење од „само оброк“, некои од нас особено внимаваат и на тоа колку таа храна е безбедна за консумирање и што содржи. Без разлика дали сме...
Интервју со Виктор Стојкоски од ЗМАИ: „Најдобар млад научник во општествени науки“ за 2021

Интервју со Виктор Стојкоски од ЗМАИ: „Најдобар млад научник во општествени науки“ за 2021

Статистиката свесно или несвесно ја користиме секој ден за да донесеме одлуки. Од наједноставните до најкомплексните. Токму таа е животен избор за Виктор Стојкоски, кој изминатите години ги посветува на истражувања кои имаат за цел да направат позитивни промени и да...
ИOO 2021: Најголем дел од македонските општини со минимална отвореност на Буџетските процеси

ИOO 2021: Најголем дел од македонските општини со минимална отвореност на Буџетските процеси

Здружението за истражување и анализи ЗМАИ го презентираше Извештајот за отвореноста на општинските буџетски процеси за 2021 година, Индексот на отвореност на општините за 2021 година и Компаративната анализа на отвореност на општините во буџетските процеси. Индексот...