Во периодот од 14-25 февруари 2024 година, ЗМАИ беше горд што Ксенија Поповиќ Коцевски учествуваше во престижната делегација организирана од Конгресната канцеларија за меѓународно лидерство во Вашингтон, САД. Ксенија беше една од шесте извонредни жени избрани од Балканот за нивното лидерство во економијата и трговијата. Во текот на 11-дневната посета на Вашингтон и Балтимор, Ксенија и нејзините колеги делегати имаа низа влијателни состаноци.

Учеството на Ксенија беше дел од Регионалната програма за Западен Балкан Отворен свет за „Жени лидери во трговијата и економијата“, нагласувајќи ја нејзината посветеност за унапредување на економските можности и родовата еднаквост во нашиот регион. Ова извонредно искуство и обезбеди на Ксенија непроценливи сознанија, методологии и врски кои несомнено ќе ги подобрат напорите на нашата организација. Нивната програма вклучуваше состаноци, дискусии и соработки со д-р Сем Потоличио, претседател на Фондацијата Подготовка на глобални лидери, г-ѓа Тара Паласиос, директор на BizLaunch, д-р Шерон Фримен од Gems of Wisdom Consulting, Inc., Ендрју Крајник од Одделот Мериленд за трговија, корпорацијата за развој на градот Балтимор (BDC), пристаништето во Балтимор, Дараиус Ирани, главен економист на Институтот за регионални економски студии на Универзитетот Таусон, Управата за мали бизниси на САД и Трој А. Лемаил-Стовал, извршен директор на корпорацијата за развој на технологијата Мериленд (TEDCO), меѓу другите.
Горди сме што Ксенија нè претставуваше во оваа програма и со нетрпение очекуваме да ги искористиме стекнатите знаења и мрежи за да ја продолжиме нашата мисија.